Jäsenillat ja tapahtumat 2022

26.05.2022

28.2.2022 Kansallispukuhiihto

Osallistuimme kansallispukuhiihtohaasteeseen Kouvolan Alakylällä. Meidän lisäksi Riitta Noriola-Eskolan kutsumana paikalla oli myös muita innokkaita kansallispukujen ja perinteiden harrastajia. Ennen ladulle lähtöä lausuimme yhdessä Liisa Alarodun kirjoittaman hiihtoloitsun. Shamaanirummun saattelemina sivakoimme hiihtomatkamme iloisissa tunnelmissa.

Laskiaisloru kalevalaisille 28.2.2022

"Laske laulusi laduille

laske, liu'u, luistelekki

Parempiko perinteinen,

paremmin pystyssä pysyvi,

Ettei kellahda kumohon,

pyllähtele pyrstöllensä?

Siinä ehtoisat emännät,

siinä siskot sivakoivat,

helmat hangessa heiluvat,

latujakin lakaisevat.

Veli veikkonen vetävi,

kuni kukkona käressä.

Kalevalan kunniaksi,

Talvipäivän tuuletusta,

laskiaisen laulatusta,

Kouvolan kylän laduilla

Yhtehen yhyttyämme,

kahta'alta käytyämme.

Jou"

- Liisa Alarotu

Mielipolku 25.5.2022

Tapasimme keskiviikkona 25.5.22 klo 10 -12 Niivermäen luontopolulla. Olimme saaneet Kouvolan Mielenterveysseuralta kutsun osallistua kansallispuvuissamme heidän tapahtumaansa "Karkelot luonnossa", jossa oli monenlaista ohjelmaa. Kuljimme Niivermäen luontopolulla ja nautimme samalla monipuolisesta ohjelmasta, mm. musiikista, reitin varrella.


Yhdistys piti vuosikokouksensa 22.2.2022 ja teki sääntömääräiset päätöksensä niin hallituksen kokoonpanosta kuin tämän vuoden toimintasuunnitelmastakin. Vieraaksi saimme Kouvolan teatterin johtaja Tiina Luhtaniemen, joka piti meille esitelmän luovuudesta ja kertoi teatterin tulevasta ohjelmistosta.  

Maaliskuun jäsenillassa 29.3. tutustuimme puheenjohtajamme Tuulan johdolla Liiton uuteen strategiaan, keskustelimme luovuudesta sekä toteutimme omaakin luovuuttamme pienellä askartelulla Päivi Saleniuksen johdolla.

Huhtikuun jäsenillassamme 26.4. vieraili filosofian tohtori, pianonsoiton lehtori ja kirjailija Johanna Hasu, joka musisoi sekä kertoi kirjailijan työstään. Hänen kirjojaan oli myös mahdollista ostaa, ja innokkaasti kartutimme kassaa ostamalla Ukrainan lasten hyväksi Reuna-kustantamon kokoamaa kirjaa "Taiteella tukea Ukrainaan".

Lauantaina 7.5. kävimme yhdessä Kouvolan teatterissa katsomassa musikaalin Muistojen virta.

Toukokuun jäsenillassa 31.5. lauloimme kesäisiä, tuttuja lauluja seurakunnan kanttorin, Ville Perkkiön johdolla. Lisäksi keskustelimme luovuudesta ja jäsenet esittelivät omia luovia taitojaan ja tuotoksiaan.  

Kesäretkellä 11.6. vietimme Kalevalaisten naisten kulttuuripäivää Puumalan Sahanlahdessa, jossa näimme Palava tahto -näytelmän. Se kertoi järjestömme ja Kalevala Korun perustajan Elsa Heporaudan säkenöivästä elämästä, pääosassa Tiia Louste. Ennen näytelmää tutustuimme Elsan lapsuusmaisemiin Puumalan Kalevalaisten Naisten opastamina.

Elokuun jäsenillassa 30.8. Sippolassa tutustuimme Taidekeskus Antareksen tiloihin ja toimintaan. Tapasimme kylällä myös "von Daenin" pariskunnan ja tutustuimme samalla Sippolan historiaan.

Syyskuun jäsenillassa 27.9. Dosentti Riku Hämäläinen perehdytti meitä saunakulttuuriin: Sauna – hikoilua pyhässä tilassa? Hän esitteli ennakkoon aihetta seuraavasti: "Sauna on ollut suomalaisessa perinteessä pyhä paikka. Edes kristinusko ei onnistunut horjuttamaan sen asemaa. Eräs ruotsalainen hämmästelikin 1770-luvulla, miten tämä itsepäinen kansa piti kiinni perinteestään ja ajatteli saunaa eräänlaiseksi pyhäköksi. Monet uskovat saunan olevan suomalainen keksintö, mutta saunaperinnettä on esiintynyt eri muodoissa ympäri maailmaa. Esitelmässä tarkastellaan eri hikoilukylpyperinteitä ja erityisesti saunaa osana suomalaista kulttuuriympäristöä." Illan aikana kuulimme myös jäsenten saunakokemuksia ja muistoja!

Lokakuun jäsenillan, 25.10.  teemana oli Muistoja yhdistyksemme 60 vuoden varrelta. Katselimme yhdessä yhdistyksen vanhoja leikekirjoja ja diaesityksen, minkä lisäksi jäsenet kertoivat muistojaan em. vuosien varrelta.

Marraskuun 29.11. vietettiin yhdistyksen 60-vuotisjuhlaa Kymen Huvilalla.